Szépségsziget

Hidratáljunk természetesen…..

Készítsünk saját natúr kozmetikumot! A barackos hidratáló gél receptje…..

 

nyitokep_cosmio600_400

 

Kipróbált recept – Barackos hidratáló gél  30 g

Mennyiség: 30 g 

Zsírfázis: 17,5 %

Emulgátor: Lysolecitin


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis
2 g sárgabarackmag olaj1 g szkvalen0,3 g cetilalkohol1 g Lysolecitin 1 g shea vaj0,5 g Solagum gélképző(VAGY 0,2 g xantán transzparens) 22 g aloe vera gél1,5 g glicerin 0,5 g E vitamin5 csepp illóolaj6 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Elkészítés

Gondoskodjunk a hőálló üvegek és a keverőkanalak, kések tisztaságáról!  Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.

Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.

A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik mérőpohárba.

A II. fázis alapanyagait mérjük külön-külön kis üvegtálkába.

A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és melegítsük őket addig, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor vegyük ki őket a vízfürdőből.

Adjuk a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait. Először a shea vajat olvasszuk fel, majd keverjük el benne a gélképzőt is.

A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Nagyjából négy percig keverjük az emulziót, amíg teljesen homogén nem lesz.

Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként elkeverjük benne a IV. fázis alapanyagait.

Az elkészült krémet tubustégelybe vagy pumpás adagolóba, kis flakonba töltjük és feliratozzuk.

Tippek

Ne használjunk fényérzékenyítő illóolajakat, mint amilyenek a citrusok.

Gazdagíthatjuk a krémet hialuronsavval

Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinmennyiségből csepegtessünk rá annyit, hogy elkeverhessük a két anyagot, s csak ezután adjuk a maradék glicerint a vízfázishoz. Amikor kivesszük a vízfázist a vízfürdőből, öntsük rá a glicerinnel elkevert hialuronsavra, és keverjük át alaposan. Csak ezután öntsük a vízfázist a zsírfázishoz.

Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz (pl. szőlőmagolaj), akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz.

Alkoholos tartósítás

Tartósíthatjuk a krémet Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50%-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 18,5 g víz szükséges

70%-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 20,5 g víz szükséges

Az alkoholt, illetve a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!