Készítsünk saját natúr kozmetikumot! A barackos hidratáló gél receptje…..
Kipróbált recept – Barackos hidratáló gél 30 g
Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 17,5 %
Emulgátor: Lysolecitin
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
2 g sárgabarackmag olaj1 g szkvalen0,3 g cetilalkohol1 g Lysolecitin | 1 g shea vaj0,5 g Solagum gélképző(VAGY 0,2 g xantán transzparens) | 22 g aloe vera gél1,5 g glicerin | 0,5 g E vitamin5 csepp illóolaj6 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés
Gondoskodjunk a hőálló üvegek és a keverőkanalak, kések tisztaságáról! Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik mérőpohárba.
A II. fázis alapanyagait mérjük külön-külön kis üvegtálkába.
A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és melegítsük őket addig, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor vegyük ki őket a vízfürdőből.
Adjuk a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait. Először a shea vajat olvasszuk fel, majd keverjük el benne a gélképzőt is.
A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Nagyjából négy percig keverjük az emulziót, amíg teljesen homogén nem lesz.
Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként elkeverjük benne a IV. fázis alapanyagait.
Az elkészült krémet tubustégelybe vagy pumpás adagolóba, kis flakonba töltjük és feliratozzuk.
Tippek
Ne használjunk fényérzékenyítő illóolajakat, mint amilyenek a citrusok.
Gazdagíthatjuk a krémet hialuronsavval
Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinmennyiségből csepegtessünk rá annyit, hogy elkeverhessük a két anyagot, s csak ezután adjuk a maradék glicerint a vízfázishoz. Amikor kivesszük a vízfázist a vízfürdőből, öntsük rá a glicerinnel elkevert hialuronsavra, és keverjük át alaposan. Csak ezután öntsük a vízfázist a zsírfázishoz.
Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz (pl. szőlőmagolaj), akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz.
Alkoholos tartósítás
Tartósíthatjuk a krémet Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50%-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 18,5 g víz szükséges
70%-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 20,5 g víz szükséges
Az alkoholt, illetve a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!
Kommentek