A mondás szerint: fűben, fában orvosság… Ezt a tényt megkérdőjelezni senki sem tudja (nem is érdemes), hiszen ismerjük a természetben megtalálható növények, bogyók, magvak jótékony hatásait. Hiába élünk egyre modernebb világban, az élet minden területén visszaköszönnek a régi, ősi kultúrák, hagyományok. A közelmúltban nagy figyelmet kapott egy azték „csoda”, a chia mag!
Chia mag
A chia (jelentése: energia), más néven azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. A maják és az aztékok használták a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. A „futók étke”-nek nevezték.
Természetes „szuperélelmiszer”
Az azték zsálya mag nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot. A chia mag nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kálcium és magnézium. A Chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Sportolók és testépítők kiváló táplálék kiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.
Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.
A chia mag igazi kincs, mert:
- természetes lelőhelye az omega-3 zsírsavnak
- növényi termék, így koleszterinmentes
- gazdag oldhatatlan és oldódó rostokban
- telített zsírsav tartalma nagyon alacsony
- proteintartalma magas
- antioxidánsokban gazdag
- magas ásványi anyag tartalma van: kálcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium.
- több fehérjét, lipidet, energiát és rostot tartalmaz – azonban kevesebb szénhidrátot – mint a rizs, az árpa, a zab, a búza vagy a kukorica.
Chia mag tápérték
Hat teáskanál chia magban 138 kalória, 4,6 gramm fehérje, 8,7 gramm szénhidrát és 9,8 gramm rost található. Bár néhány recepthez szükséges a magok áztatása vagy megőrlése, sokszor egészben is felhasználhatod (a müzlikhez, salátákhoz, levesekhez). A magokkal helyettesíthetők a gabonák, a tojás, a darált hús, a zöldség és a turmix és pörkölt sűrítéséhez is kiváló. Az olyan recepteknél, melyek megkövetelik az áztatását, csak lassan add a magokat a vízhez, mert így lesz megfelelő az eredmény.
A chia magot ki is száríthatod, így egy nyers snack-et kapsz. Ezek ropogósak, de még rengeteg nedvesség van bennük. Ezután meg kell őrölni és így már száraz összetevőként alkalmazhatod palacsintában, a kenyérben vagy a kásákban. Készíts tápanyagban gazdag ételeket, keverd joghurtba, pudingba, müzlibe, levesbe, szórd rá salátákra. Használd bármilyen körethez, öntetekhez, süteményekhez. A lehetőségek határtalanok.
Készíts belőle finom pudingot
Keverj néhány teáskanál chia magot egy pohár zsírszegény tejbe, várj pár percet, míg bezselésedik, majd ízesítsd tetszőlegesen gyümölccsel, édesítővel! Tökéletes energiaforrás, ha rendszeresen sportolsz.
Diéta és fogyókúra idején elengedhetetlen
Használd fogyókúrádhoz ital formájában. 2 teáskanál chia magot keverj el fél dl vízbe, majd hagyd állni, míg bezselésedik (ez általában 15-20 perc), utána fogyasztható. Ajánlott mindennapi fogyasztásra reggelente éhgyomorra.A chia mag a természetben gluténmentes formában található, ezért gluténmentes diéta részeként is ajánlott.
Kipróbálod? Csak a felesleges kilókat veszítheted!
Kommentek